Sequoia Hoeve
Image default
Meubels

Voor- en nadelen van een vitrinekast

Een vitrinekast is een kast met wanden van glas. Dit zorgt ervoor dat je van meerdere kanten kan kijken naar de inhoud van de kast. Deze kasten worden ook gebruikt om spullen tentoon te stellen. Dit is ook een reden dat deze kasten populair zijn onder de verzamelaars. Die kunnen door deze kasten hun modelauto’s, fossielen of andere verzamelobjecten mooi laten zien. Verder worden deze kasten ook gebruikt als servicekast in de keuken, eetkamer of woonkamer.

Voordelen

Het is niet voor niets dat veel musea gebruik maken van vitrinekasten. Door deze kasten kan je de mooie items tentoonstellen zonder dat mensen dit meteen kunnen aanraken of kunnen beschadigen. Een vitrinekast thuis heeft datzelfde voordeel. Je kan als verzamelaar je modelauto of je fossiel mooi opbergen en toch goed zien zonder dat deze beschadigen. Daarnaast kan je ook je mooie borden of mooie glazen hier inzetten zodat deze minder snel beschadigen maar wel een extra toevoeging op de sfeer hebben. Dat brengt ons meteen op het volgende voordeel. Door een vitrinekast in de woonkamer te hebben of in een andere ruimte kan je snel veranderen van stijl of sfeer. Sommige kasten hebben bijvoorbeeld ledlampen die je kan monteren maar je kan ook al de stijl veranderen door de items die je neerzet in de kast. Door met verschillende kleuren te werken en misschien verschillende groottes kan je een speelse stijl ontwikkelen en heb je geen standaard saaie kast staan.

Nu hebben we al besproken dat je mooie items beschermd zijn, wat ook fijn is aan een vitrinekast is het feit dat je minder schoonmaakactiviteiten nodig hebt. Vergelijk dit bijvoorbeeld met een openkast. Een openkast vangt vaal veel stof, dat heb je niet met een vitrinekast. Doordat deze kast met glas afgeschermd is, vangt de binnenkant minder stof en hoef je dus minder af te stoffen.

Nadelen

Net hebben we al de voordelen genoemd van een vitrinekast, maar zijn helaas ook nadelen bij deze kast. Elke kast waarvoor je gaat kiezen heeft bepaalde voor- en nadelen, daarom is het belangrijk om deze even te noemen van de vitrinekast. Net is het al gegaan over het voordeel van minder schoonmaken door minder stof. Helaas heb je met een vitrinekast wel meer schoonmaakactiviteiten nodig voor het glas zelf. Het is zonde als je mooie spullen in de kast hebt staan en het glas van de kast is vies of kapot. Dit is zonde van de mooie kast. Verder is in vergelijking met een openkast een nadeel dat je spullen zoals verzamelmateriaal niet zo snel kan pakken. Voordeel is dat het niet snel beschadigd maar nadeel is dat als je het wil pakken om dichterbij te hebben om het te zien, dat dit meer tijd kost. Tot slot is een nadeel dat je goed moet kijken met het inrichten van de kast. Net is al verteld dat dit een voordeel kan zijn want je kan wat extra sfeer brengen, maar als je geen mooie spullen in deze kast doet, kan dit ook zorgen voor minder sfeer.

Vitrinekast kopen

De voor- en nadelen van een vitrinekast zijn goed om mee te nemen bij de aankoop van een kast. Zo zijn er kasten met andere soorten glas of ander materiaal die ervoor kunnen zorgen dat je minder schoonmaak uren kwijt bent. Al deze verschillende soorten zijn ook belangrijk voor het kiezen naar de stijl die bij jouw woonkamer past. Let bij het kopen op de prijs, materiaal, glas, stijl en grootte.