Sequoia Hoeve
Image default
Dienstverlening

Reparatie aan de groepenkast

Het laten repareren van een groepenkast is belangrijk om ervoor te zorgen dat het elektriciteitsnet in jouw huis of gebouw veilig functioneert. Een groepenkast staat centraal in het elektriciteitsnet van jouw huis of pand en het is belangrijk om deze regelmatig te laten checken op schade of veroudering en indien nodig te laten repareren of vervangen. Maar wanneer is groepenkast reparatie precies noodzakelijk? En hoe werkt dat repareren van zo’n groepenkast eigenlijk precies? Lees verder voor een aantal dingen die je zelf kunt doen om te weten of jouw groepenkast reparatie nodig heeft en wat de volgende stappen kunnen zijn.

Wanneer is de groepenkast beschadigd?

Er zijn verschillende beschadigingen die voorkomen bij groepenkasten, deze zijn meestal incidenteel en vrij gemakkelijk te herkennen. Wel is het belangrijk dat je bij één van deze vier meteen hulp inroept van een vakman.

– Beschadiging aan de kast of behuizing: misschien zul je denken dat een barst in de behuizing niet zo’n probleem is. Maar dit kan grote gevolgen hebben, er kan bijvoorbeeld vocht in de kast trekken of water op elektrische componenten lekken.

– Kortsluiting: als je brandplekken of gesmolten kabels ziet is het belangrijk om direct aan de bel te trekken. Niet alleen is de kast beschadigd: er heeft kortsluiting plaatsgevonden, iets dat eigenlijk niet mogelijk zou moeten zijn.

– Als contactdozen of schakelaars beschadigd zijn of niet naar behoren functioneren moeten deze snel vervangen of gerepareerd worden. Kijk dus of deze allemaal naar behoren functioneren.

De volgende stap: reparatie

Reparatie aan de groepenkast is niet een klusje dat iedere huis-tuin en keukenklusser zomaar zelf kan doen. Je werkt met hoge niveaus van elektriciteit en die kunnen levensgevaarlijk zijn. Bel dus altijd de lokale elektricien bij opgemerkte schade aan jouw groepenkast. Deze elektricien zal vervolgens beoordelen of reparatie nodig is of dat misschien zelfs de gehele kast vervangen moet worden.