Sequoia Hoeve
Image default
Meubels

Hoeveel warmte geeft een elektrische sfeerhaard?

Veel mensen willen graag een gezellig knisperend haardvuur in huis, maar tegenwoordig kiezen velen voor elektrische sfeerhaarden in plaats van de ouderwetse open haarden vanwege gemak en efficiëntie. Deze kunnen losstaand zijn of verwerkt worden in een cinewall. Een veelgestelde vraag is: “Hoeveel warmte komt er eigenlijk van zo’n elektrische sfeerhaard af?” Laten we dat eens goed bekijken.

Hoe werkt een elektrische sfeerhaard?

Laten we eerst begrijpen hoe een elektrische sfeerhaard werkt voordat we verder gaan met de warmteafgifte. In tegenstelling tot echte hout- of gashaarden, gebruiken elektrische sfeerhaarden geen verbranding. Ze werken op elektriciteit. Binnenin zo’n haard zit een verwarmingselement, meestal bestaande uit infraroodlampen of keramische elementen. Wanneer je ze aanzet, produceren deze elementen warmte. Tegelijkertijd zorgen LED-verlichting en reflecterende panelen voor een visuele illusie van vlammen.

De warmtebron: vermogen

Het vermogen van een elektrische sfeerhaard is heel belangrijk voor de hoeveelheid warmte die hij kan afgeven. De meeste elektrische haarden hebben een vermogen tussen 750 en 1500 watt. Hoe hoger het vermogen, hoe meer warmte de haard kan produceren. Een haard met 750 watt geeft wel warmte af, maar is meer voor sfeer dan voor verwarming van een kamer. Aan de andere kant kan een model met 1500 watt genoeg warmte produceren om een middelgrote kamer te verwarmen.

Bereik van warmteafgifte

Hoe warm een elektrische sfeerhaard een kamer kan maken, hangt niet alleen af van het vermogen, maar ook van zaken als isolatie, de hoogte van het plafond en de grootte van de kamer. In het algemeen kan een elektrische haard met 1500 watt vermogen een ruimte van ongeveer 37 vierkante meter goed verwarmen.

Zoneverwarming

Elektrische sfeerhaarden worden vaak ingezet voor zoneverwarming. Dat wil zeggen dat je ze kunt aanzetten in de kamer waar je op dat moment bent, in plaats van het hele huis te verwarmen. Dit is niet alleen zuiniger qua energie, maar het kan ook je energierekening omlaag brengen. Dus, om de vraag te beantwoorden: “Hoeveel warmte geeft een elektrische sfeerhaard?” Het hangt af van het vermogen en de grootte van de kamer. In de meeste gevallen kunnen elektrische sfeerhaarden een gezellige sfeer in je woonruimte brengen en een beetje extra warmte toevoegen. Maar als je echt op zoek bent naar een krachtige verwarming, is het misschien slim om naast je elektrische sfeerhaard nog een andere verwarmingsbron te gebruiken.