Sequoia Hoeve
Image default
Banen en opleidingen

Droombaan zoeken

vacatures

Heel vaak leiden de omstandigheden in het leven ertoe dat iemand niet op zijn plaats is. Dit is niet noodzakelijk te wijten aan een fout bij het kiezen van een universiteit of aan economische crises: een persoon kan een succesvolle carrière “leiden” en deze uitputten; voel in jezelf het potentieel en de energie die in de huidige situatie geen uitweg vinden.

Waarden en prioriteiten kunnen veranderen als gevolg van levensveranderingen, dit gebeurt bijvoorbeeld bij vrouwen na zwangerschapsverlof. Er zijn veel redenen, maar sollicitanten formuleren dit probleem op dezelfde manier: “Ik geniet niet van mijn werk.”

Fout 1: werk zoeken voor “iemands” ziel

In de meeste gevallen, wanneer ik tijdens een consult vraag om een ​​droombaan te beschrijven, somt iemand alles op wat hem vreugde en plezier in het leven geeft. En het team moet goed zijn, en het werk is creatief, en niet ver van huis, met een groot salaris, training, interessante uitstapjes, enzovoort. Dit alles heeft weinig met bellen te maken!

Hier moet u eerlijk beslissen of het voor u belangrijker is om anderen te helpen of om maximaal comfort voor uzelf te creëren. Als het om een ​​roeping gaat, is de belangrijkste vraag om die te vinden: welk voordeel kan en wil ik brengen, welke bijdrage en wat ben ik bereid te doen? We brengen een groot deel van ons leven op het werk door, dus het is belangrijk om voor jezelf te beslissen waar je je tijd en energie aan wilt besteden, wat je echt belangrijk vindt.

Als uw comfort opweegt tegen de mogelijke voordelen voor anderen, is de eerste uitdaging om prioriteiten te stellen: welke rol speelt werk in uw leven? Voedt u uw gezin en betaalt u uw hypotheek? Dit betekent dat het salaris op de eerste plaats komt in de prioriteitenlijst. Bent u een jonge moeder en is uw gezinsinkomen niet kritiek? Dit betekent dat een handige modus en locatie waardevoller zijn.

Fout 2: alle eieren in één mand

Werk hoeft niet alle levensvragen te beantwoorden: om tegelijkertijd nuttig en interessant te zijn, een mogelijkheid te bieden voor creatieve implementatie, enorme inkomsten te genereren, het probleem op te lossen met training, hoogwaardige communicatie en dergelijke. Al deze elementen kunnen in iemands leven in verschillende verhoudingen en verschillende bronnen worden gecombineerd. Het komt niet bij je op om een ​​baan in een museum te zoeken omdat je van tentoonstellingen houdt, of in de sportschool omdat je beweging nodig hebt, of in de bibliotheek omdat je van lezen houdt! Beroepsactiviteiten hoeven dus niet allemaal op één plek te worden gerealiseerd.

Als de prioriteit nu bijvoorbeeld inkomen is, maar waar inkomen is, heb je geen interesse, dan is er geen probleem om “interessant” te doen, een hobby te doen, freelancen of liefdadigheid. Zo kun je de levensstandaard op peil houden en tegelijkertijd je interesse ontwikkelen: leren, oefenen en een nieuw beroep verwerven. Het menselijk leven bestaat uit veel elementen. Hoe meer er zijn, hoe beter het wordt beschermd tegen burn-out en andere soortgelijke problemen.

Fout 3: ontsnappen aan de realiteit

Kies niet “door tegenspraak”! Bij huidige activiteiten kunnen bepaalde omstandigheden erg onaangenaam zijn voor een persoon. Meestal verbindt hij dit met de eigenaardigheden van zijn beroep, het lijkt hem dat het in zo’n baan overal even erg zal zijn. Dit is niet altijd het geval: het is heel goed mogelijk dat onaangename elementen worden geassocieerd met een specifieke werkgever, team en branchespecifieke kenmerken.

Door je prioriteiten en interesses te bestuderen, kun je anders naar je werk kijken, de waarde ervan voor jezelf en anderen zien en een minder belangrijke strategie kiezen. In de praktijk ben ik gevallen tegengekomen waarin een simpele verandering van werkgever genezend werkte.

Fout 4: het romantische beeld van de beroepen voor plezier

We begrijpen vaak de essentie van andere beroepen verkeerd. We kennen hun buitenkant, en wat er achter deze façade zit – we weten het niet, maar we blijven dromen dat we dat ooit ook zullen kunnen. Dit is de weg naar nieuwe teleurstellingen.

Het is de moeite waard om meer in detail de essentie en kenmerken van de activiteiten van specialisten te leren kennen, wiens werk u een groot plezier lijkt. In het werk van een psycholoog worden bijvoorbeeld de meeste zorgen over het aantrekken van klanten genomen, en bij het werk van een freelancer wordt een flexibel rooster geassocieerd met grote overuren en een druk schema. Deze subtiliteiten zijn verborgen voor nieuwsgierige blikken, maar vaak zijn ze de bepalende factoren voor het beroep.

Fout 5: superkrachten vinden

Ieder mens is een bijzondere combinatie van professionele en persoonlijke kwaliteiten. Zelfs onder specialisten van één beroep zien we een heel spectrum van mensen met verschillende kenmerken. Meestal is dit de taak van een recruiter: kiezen uit vele specialisten met een bepaalde set van professionele competenties, eentje wiens persoonlijke kenmerken passen bij de behoeften van het bedrijf of de specifieke kenmerken van een specifieke taak.

Beseffen wat je eigenschappen zijn, hoe en waarin ze je competenties versterken, welke rol het beste bij je past, waar je echt goed in bent, is de helft van de taak om je plek te vinden. De harmonieuze combinatie van jou en het werk dat je doet, zal ertoe leiden dat interne tegenstrijdigheden verdwijnen en een hulpmiddel zijn om je in het beroep te ontwikkelen. Als u een dergelijke combinatie in uw beroep niet kunt vinden, zal een nauwkeurige beschrijving van de professionele rol die bij u past, u helpen snel een beslissing te nemen over de keuze voor een nieuwe richting.

Fout 6: geen plan en doelen hebben

Er zijn zulke impulsieve en moedige mensen die, op zoek naar hun roeping, van beroep veranderen als handschoenen. In de regel zijn ze snel teleurgesteld in hun keuze en ‘springen’ ze in een nieuwe rol. Dit komt voort uit een slechte voorbereiding op de overgang, uit een onwil om de specifieke kenmerken van het werk te leren, en leidt tot een situatie waarin de verwachtingen sterk ten opzichte van de werkelijkheid verliezen. Maar zelfs als je alle fasen van de keuze hebt doorlopen en hebt besloten om van beroep te veranderen, moet je nadenken over een plan om naar een nieuw gebied te verhuizen.

Zonder een gepland plan bestaat het risico dat u in een situatie terechtkomt waarin de eerste interesse voorbijgaat, het werk weer in een routinemodus terechtkomt en het gebrek aan vooruitzichten demotiveert. Van beroep veranderen is slechts het begin van het pad, dan moet je je consequent ontwikkelen in een nieuw bedrijf. En het is goed om van tevoren na te denken over langetermijndoelen en natuurlijk hoe je daar naartoe gaat.

Samenvattend kunt u het volgende algoritme van acties opstellen om een ​​baan voor de ziel te vinden:

Bepaal wat nu belangrijker is: uw interesses of voordelen voor anderen.
Als je het een niet met het ander kunt combineren, verdeel dan de taken: kies werk in overeenstemming met prioriteiten, en doe of studeer parallel werk voor de ziel.
Maak een lijst van alles dat u een hekel heeft aan uw huidige activiteit en analyseer zorgvuldig: of dit verband houdt met de specifieke kenmerken van het beroep of de huidige omstandigheden, of deze omstandigheden kunnen worden gewijzigd en hoe u dit moet doen.
Omschrijf zo nauwkeurig mogelijk je ideale professionele rol en bedenk wat voor soort werk binnen jouw richting het kan worden toegepast, in welke andere beroepen het nog beter is. Hier is het aangewezen om hulp te zoeken bij een loopbaanadviseur.
Als je al een idee hebt van de droombaan, bestudeer dan zorgvuldig de kenmerken van deze baan, bij voorkeur “van binnenuit”, met de hulp van vertegenwoordigers van het beroep.
Plan uw overgang naar een nieuwe rol en bereid u erop voor met oefening en training. Stel langetermijn- en kortetermijndoelen vast, bereken de middelen om deze te bereiken.

https://www.vindazo.be