Sequoia Hoeve
Image default
Gezondheid

Chronische hyperventilatie oplossen? Een arts aan het woord.

Als arts zie ik vaak patiënten die last hebben van chronisch hyperventileren. Het is een veelvoorkomende aandoening die gepaard gaat met een verstoord adempatroon en kan leiden tot een breed scala aan symptomen. In dit artikel zal ik uitleggen wat chronisch hyperventileren is, wat de oorzaken zijn en hoe het behandeld kan worden.

Wat is chronisch hyperventileren?

Bij chronisch hyperventileren ademt een persoon voortdurend sneller en dieper dan nodig is. Dit resulteert in een verlaagde hoeveelheid kooldioxide (CO2) in het bloed. Kooldioxide is een natuurlijke stof die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Het is een afvalproduct van de stofwisseling en wordt via de longen uitgeademd.

Wanneer we hyperventileren, ademen we te snel en te diep, waardoor we meer kooldioxide uitademen dan ons lichaam kan produceren. Dit leidt tot een verlaagde hoeveelheid kooldioxide in het bloed, wat kan leiden tot verschillende symptomen.

Symptomen van chronisch hyperventileren

De symptomen van chronisch hyperventileren variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen ervaren slechts een paar symptomen, terwijl anderen last hebben van een breed scala aan symptomen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Duizeligheid

 • Benauwdheid

 • Hartkloppingen

 • Vermoeidheid

 • Pijn op de borst

 • Hoofdpijn

 • Spierkrampen

 • Tintelingen in handen en voeten

 • Angstgevoelens

 • Paniekaanvallen

 • Slechte concentratie

Deze symptomen kunnen erg beangstigend zijn en kunnen ertoe leiden dat mensen denken dat ze een ernstige medische aandoening hebben. Het is belangrijk om te weten dat chronisch hyperventileren in de meeste gevallen geen bedreiging vormt voor de gezondheid en dat de symptomen omkeerbaar zijn.

Oorzaken van chronisch hyperventileren

Chronisch hyperventileren kan verschillende oorzaken hebben. In sommige gevallen kan het worden veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening, zoals astma of chronische obstructieve longziekte (COPD). Bij deze aandoeningen hebben mensen vaak moeite met ademen en ademen ze vaak sneller en dieper om hun longen van voldoende zuurstof te voorzien.

In andere gevallen kan chronisch hyperventileren worden veroorzaakt door stress of angst. Mensen die chronisch gestrest zijn of lijden aan angststoornissen kunnen voortdurend hyperventileren als reactie op hun stressniveau. Dit kan leiden tot een verstoord adempatroon en chronisch hyperventileren.

Behandeling van chronisch hyperventileren

De behandeling van chronisch hyperventileren richt zich op het verbeteren van de ademhalingstechnieken en het verminderen van stress en angstniveaus. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor mensen met chronisch hyperventileren, waaronder:

Coaching: Coaching kan helpen bij chronische hyperventilatie omdat het zich richt op het aanpakken van de onderliggende oorzaken van de aandoening. Vaak wordt chronische hyperventilatie veroorzaakt door stress, angst en andere emotionele factoren die het adempatroon beïnvloeden. Een coach kan u helpen om deze factoren te identificeren en aan te pakken, en u te voorzien van de tools en technieken die u nodig heeft om uw adempatroon te normaliseren en uw symptomen te verminderen. 

Ademhalingsoefeningen: Het aanleren van specifieke ademhalingsoefeningen kan helpen om het adempatroon te normaliseren en de symptomen van chronisch hyperventileren te verminderen. Een gezond adempatroon omvat een evenwichtige verhouding tussen inademing en uitademing, waarbij de nadruk ligt op de uitademing.

Psychotherapie: Psychotherapie kan helpen bij het aanpakken van de onderliggende oorzaken van chronisch hyperventileren, zoals angst en stress. Cognitieve gedragstherapie is een veelgebruikte vorm van psychotherapie die zich richt op het veranderen van negatieve gedachten en gedragspatronen die leiden tot chronisch hyperventileren.

Medicatie: In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om de symptomen van chronisch hyperventileren te verminderen. Angstremmende medicijnen zoals benzodiazepines kunnen helpen bij het verminderen van angst en het normaliseren van de ademhaling.