Sequoia Hoeve
Image default
Eten en drinken

Voordelen van een koolhydraatarm dieet

Mensen hebben het de laatste tijd veel over een koolhydraatarm dieet, maar wat houd dat nu eigenlijk in? En wat zijn de benefieten?

Een koolhydraatarm dieet of wat ook wel een ketogeen dieet wordt genoemd is wanneer maximaal 5-10% van je dagelijkse calorieën komen van het consumeren van koolhydraten. Dat betekent dus dat je geen aardappelen, brood, pasta, rijst of andere dergelijke dingen meer mag eten gedurende dit dieet. Je haalt dan voornamelijk je calorieën uit vetten en eiwitten. 

Aanbevolen eiwitrijk voedsel voor dit dieet zijn onder andere;

Zalm en andere vette vissen, kaas, avocado’s, eieren, kip en noten. Dit zijn allemaal voedingsmiddelen die een hoog gehalte vetten of proteïnen bevat die ook nog eens heerlijk smaken. 

 

De voordelen van een koolhydraatarm dieet

Elke persoon die op dieet zit zijn grootste vijand is die verschrikkelijke drang naar iets zoets of knapperigs, een ketogeen dieet kan je helpen om die psychologische drang te doen verdwijnen. Koolhydraatarm eten leidt tot een automatische vermindering van de eetlust.

Studies tonen consequent aan dat wanneer mensen koolhydraten verminderen en meer eiwitten en vet eten, ze uiteindelijk veel minder calorieën eten. Dit komt omdat het lichaam went om in de plaats van energie uit koolhydraten te halen, het rechtstreeks uit je vet reserve haalt. Dus die drang naar chips of koekjes verdwijnt stilaan ook. Dit loopt ook ineens tot de volgende benefiet.

Versneld gewichtsverlies, door dat het lichaam in een ketogenese staat beland gaat je lichaam niet meer rekenen op een buitenstaande energiebron zoals koolhydraten maar, gaat die energie uit je eigen vet reserve halen door die in ketonlichamen om te zetten die dan als je nieuwe energiebron begint te dienen. Dit zorgt ervoor dat elke calorie je verbrandt ook direct uit je vetreserves komt. 

Aanmaken van HDL cholesterol, high density lipoproteïne beter gekend als HDL wordt vaak het “goede” cholesterol genoemd.
Hoe hoger uw HDL-waarden in vergelijking met “slechte” LDL cholesterol, hoe lager uw risico op hartaandoeningen.

Een van de beste manieren om HDL-waarden te verhogen, is door vet te eten. Je koolhydraatarme dieet bestaat namelijk uit 70-80% vetten waardoor je de criteria voor hoge HDL waarden zeker bereikt.
 
Dus nu dat je al één van de vele benefieten weet van een koolhydraatarm dieet, waarom probeer je het niet eens uit?