Sequoia Hoeve
Image default
Aanbiedingen

Is Pvc geschikt voor intensief gebruik?

Een Pvc vloer is gemaakt van polyvinylchloride. Dit is een soort kunststof.  Het is een vloer die slijtvast is. De pvc vloer heeft verder nog veel meer voordelen. Zodoende word de vloer steeds bekender en geliefder. De natuurlijke look en het minimale onderhoud zijn enkele voordelen waarom de vloer zo gewaardeerd wordt. De meeste pvc vloeren hebben de look van een echte houten vloer. Door de steeds weer vernieuwde technieken toe te passen bij de productie, kun je de vloer nagenoeg niet meer onderscheiden van een echte houten vloer. Naast de houtlook wordt het assortiment tegellook pvc ook steeds uitgebreider. Maar is een pvc vloer geschikt voor intensief gebruik? 

Welke soorten pvc vloeren zijn er?

Pvc is te koop als een plak pvc of klik pvc. Een klik pvc kan zwevend met een ondervloer gelegd worden. Dit is een klus die je ook zelf kunt doen. Elk vloerdeel is rondom voorzien van een klik verbinding, zodat de vloer in elkaar geklikt kan worden. Plak pvc bestaat uit flexibele stroken die koud tegen elkaar aan verlijmd worden. Dit is een klus voor de vakman omdat de dekvloer hierbij helemaal egaal moet zijn. Er is wel zelfklevend pvc te koop, die zelf te leggen is maar ook hierbij moet de ondergrond helemaal egaal zijn. 

Hoe wordt de kwaliteit van Pvc bepaald.

Pvc is evenals bijvoorbeeld laminaat te koop in verschillende kwaliteitsklassen. De slijtlaag, ook wel toplaag genoemd, speelt hierbij een grote rol. Een pvc vloer wordt uit verschillende lagen opgebouwd, dat kan wel 8 lagen zijn. De toplaag is er hier één van, maar dit is niet de bovenste laag. De bovenste laag is de PU beschermlaag. Deze zorgt ervoor dat de vloer een matte look krijgt en beschermt de vloer tegen vuil en krassen. En daaronder zit dan de toplaag/slijtlaag. Deze slijtlaag zit over het decor van de vloer. Het zorgt er dus voor dat de hout- of tegellook van de vloer intact blijft. Dus de slijtlaag beschermt de derde laag, de look van de pvc vloer.

De look, het dessin of decor wil je blijven zien, dus die moet goed beschermt worden. Dit wordt dus gedaan door twee doorzichtige lagen. Des te beter de slijtvastheid van pvc des te beter de kwaliteit van de vloer is. De dikte van de slijtlaag/toplaag zegt veel over de slijtvastheid. De regel is hierbij: een dikke slijtlaag geeft een betere slijtvastheid. 

Wat zeggen de kwaliteitsklassen over en pvc vloer

De dikte van de slijtlaag bepaald de kwaliteit van de vloer. Deze kunnen variëren van 0,3mm tot 0,7mm.  Daarnaast wordt de dikte van de toplaag ook wel aangegeven in w-waardes. Deze waardes zijn w-23, w-31, w-32 en w-33.

w-23 voor licht huishoudelijk gebruik.

w-31 voor normaal gebruik in een woning

w-32 voor intensief huishoudelijk gebruik

w-33 is voor commercieel gebruik.

Vloeren met een toplaag tot 0,3mm zijn voor licht huishoudelijk gebruik. Voor normaal gebruik in een woning volstaat een pvc vloer met een toplaag van 0,4mm en voor intensief gebruik 0,5mm. Voor commercieel gebruik is de 0,7mm uiteraard de meest geschikte keuze.

De prijs van een pvc vloer wordt hoofdzakelijk bepaald door de slijtlaag van de vloer. Dus let er op dat je de juiste kwaliteitsklasse koopt. Neem je een vloer met een extra dikke toplaag, die voor je gebruik eigenlijk helemaal niet nodig is? Dan betaal je veel meer voor een kwaliteit die niet nodig is.

Dus voor intensief gebruik is er dus een Pvc vloer te koop. In je woning kies je dan voor een vloer met een toplaag van w-32 en voor een winkel of kantoor is de w-33 de beste keuze.

 

https://www.beboparket.nl/