Alles over de premie en eigen risico bij de zorgverzekering

Het is een van de belangrijkste zaken om op te letten wanneer je zorgverzekering vergelijken 2021 of eventueel gaat kiezen: de premie. Dit is de prijs die je maandelijks of jaarlijks betaalt in ruil voor zorg. Maar ook de eigen risico speelt een grote rol. Wat houden deze termen precies in, waarom moet je hierop letten als je gaat vergelijken en hoe kies je de beste zorgverzekering? Jouw zorgverzekering vergelijken op deze punten zorgt ervoor dat jij zeker de goede keuze maakt.

 

De premie: maandelijks of jaarlijks betalen

De premie is het bedrag dat je iedere maand of in een keer voor het hele jaar betaalt. Hoe hoog de premie is is grotendeels afhankelijk van de zorgverzekeraar die je kiest, maar ook van de dekkingen die je opneemt in je pakket. Hoe meer dekkingen, hoe hoger de premie. Het voordeel van de zorgverzekering vergelijken voor 2021 is dat je zo kunt kiezen welke voor jou het meest voordelig is. Een voordelige zorgverzekeraar heeft een lage premie maar voorziet je ook van goede zorg. Natuurlijk wil je niet onnodig teveel betalen aan premie: door de premie van je zorgverzekering te vergelijken met die van anderen maak je zeker de goede keus. 

 

Het eigen risico: bepaal zelf het bedrag

Een ander belangrijk onderdeel van het zorgverzekering vergelijken 2021 en/of kiezen is de eigen risico. Het eigen risico betekent dat je zelf een gedeelte van de kosten moet betalen. Stel, je krijgt via de huisarts een recept mee voor hulpmiddelen; dan betaal je een deel van de hulpmiddelen zelf van je eigen risico; de rest wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Wanneer je eigen risico is verbruikt, wordt alles volledig vergoed. Je bepaalt zelf het bedrag van je eigen risico maar het minimale bedrag van €385 is in ieder geval verplicht. Je kunt ook kiezen voor hogere bedragen. Het voordeel hiervan is wel dat je maandelijkse premie een stuk lager ligt.